Nuoret aikuiset yllättivät remonttikyselyssä – uskomus nykynuorison kädettömyydestä on katteeton

Starkin teettämässä tutkimuksessa selvitettiin eri-ikäisten ja -taustaisten suomalaisten halukkuutta ryhtyä remontointi- ja nikkarointipuuhiin. Yllättäen kyselyn nuorin vastaajaryhmä oli kaikkein innokkain tekemään itse remonttia ja eniten haluttomuutta ilmeni yli 40-vuotiaissa. Nikkarointi-intoon vaikutti selvästi myös se, minkälaisessa asunnossa asutaan. Tutkimuksessa haastateltiin tuhat 18–76-vuotiasta suomalaista ympäri maan.

Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2024 -tutkimuksesssa kävi ilmi, että 18–29-vuotiaiden vastaajien joukosta 17 prosenttia ilmoitti pitävänsä remontoinnista ja nikkaroinnista sen verran, että menee mielellään auttamaan muita heidän remonteissaan. Osuus on huomattavasti suurempi kuin kaikissa vastaajissa, missä vastaava osuus oli vain kahdeksan prosenttia.

Samalla 18–29-vuotiaista vain kahdeksan prosenttia ei pidä lainkaan remontoinnista ja suhtautuu siihen pakollisena pahana. Vertailun vuoksi kaikissa vastaajissa sama osuus on jopa 20 prosenttia, eli joka viides suomalainen suhtautuu nihkeästi nikkarointiin ja remonttien itse tekemiseen.

”Välillä kuulee uskomuksia, että nykypäivän nuoriso olisi avutonta eikä käsillä tekemisen taitoa enää olisi. Tutkimuksen mukaan tämä uskomus on katteeton, ja myös meidän havaintojemme mukaan nuorista löytyy aktiivisia ja innokkaita remontoijia”, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi toteaa.

Sen sijaan kaikista ikäryhmistä nihkeimmin remonttien tekemiseen suhtautuivat 40–49-vuotiaat, joista lähes joka neljäs (24 %) pitää nikkarointia ja remontointia pakollisena pahana.

“Tässä saattaa olla kyse ruuhkavuosien tuomasta ajanpuutteesta ja siitä, että yli nelikymppisillä on usein jo jokunen remontti takana, jolloin uutuudenviehätyksen sijasta uudet projektit uuvuttavat”, Päiväniemi pohtii.

Omakotitalossa asuvat innokkaimpia

Iän lisäksi remontti-innokkuuteen vaikuttaa asumismuoto. Kyselyn mukaan omakotitaloasujat olivat kaikista auliimpia auttamaan muita remonteissa (11 %), ja lähes joka kolmas (30 %) suhtautui myönteisesti oman remontin tekemiseen itse. Vastaavasti vain 11 prosenttia ei pitänyt lainkaan remontin tekemisestä.

Prosentit ovat hyvin erilaisia verrattuna kerrostaloasujiin. Kerrostalossa asuvista myönteisesti remontin tekemiseen omatoimisesti suhtautui vain 19 prosenttia, kun taas negatiivisesti suhtautuvia oli lähes joka kolmas (28 %).

”Tässä näkyy hyvin tietysti itse asumismuodon luonne, eli omakotitalossa pitää olla nimensä mukaisesti omatoimisempi. Ei kerrostalo kuitenkaan mikään täysin remonteista vapaa asumismuoto ole. Toivottavasti intoa löytyy ainakin sen verran, ettei olennaisia ja tärkeitä korjauksia jää tekemättä. Kun ottaa huomioon, että nuoret aikuiset asuvat usein kerrostalossa, on tulos nuorten remontti-innosta varsin rohkaiseva”, Päiväniemi sanoo.

Tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Paneelissa alkuvuodesta 2024. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–76-vuotiaat suomalaiset ja vastaajamäärä: Yhteensä 1 000 vastaajaa. Otanta oli kansallisesti edustava sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

 Yhteydenotot ja lisätietoja:

Harri Päiväniemi, toimitusjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 040 643 1800

Satu Otala, viestintäjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 044 475 7483, satu.otala(at)stark-suomi.fi

Tietoja julkaisijasta

STARK - reilusti rakentajan asialla
Olemme jokaisen rakentajan reilu ja luotettava kumppani, joka tekee työtään intohimolla ja tinkimättömällä ammattiylpeydellä. Meitä 
starklaisia on noin 1 000 ympäri Suomen, ja valtakunnallinen 27 myymälän verkostomme, jakelukeskuksemme sekä verkkokauppamme palvelevat ajasta ja paikasta riippumatta. Stark on osa Pohjois-Euroopan suurinta rakennustarvikeyritystä STARK Groupia.

Verkkokauppa: www.stark-suomi.fi/ 

Yhtiösivut: yritys.stark-suomi.fi/

Share: