Blogi: Vastuullisuusjohtaja Anne Koskinen toukokuu 2024

Anne K blogi 1280 x.jpg

Työturvallisuudesta puhuttaessa korostamme usein yrityksen vastuuta luoda työntekijöilleen turvallinen työympäristö. Yhtä tärkeää on ymmärtää työntekijän rooli ja vastuu omasta turvallisuudestaan. Jokainen työntekijä on olennainen osa työpaikan turvallisuuden rakentamisessa.

Yrityksen työturvallisuuskulttuurin kehittämiseen vaikuttavat monet tekijät. Työnantajan on tunnettava työpaikan riski- ja vaaratekijät ja varauduttava niiden ehkäisemiseen eri toimenpitein. Työnantajan on myös pidettävä huoli siitä, että työntekijöillä on riittävät tiedot ja taidot tehdä työnsä turvallisesti. Jokaisen työntekijän velvollisuus puolestaan on noudattaa turvallisia työtapoja ja työnantajan laatimia ohjeita, käyttää työantajan antamia henkilösuojaimia sekä puuttua mahdollisiin laiminlyönteihin. Riskinottoa ja vääriä työtapoja ei pidä hyväksyä myöskään työkavereilta tai yhteistyökumppaneilta. Epäkohtia ja riskialtista toimintaa voi käsitellä avoimesti ja rakentavasti ilman syyllistämistä. Turvallisella työpaikalla jokainen huolehtii paitsi omasta, myös työkaverin turvallisuudesta, ja jokainen työntekijä huolehtii siitä, että turvallinen työskentely on mahdollista yhteisten pelisääntöjen mukaisesti.

Parhaiten työturvallisuutta kehitetään lisäämällä henkilöstön tietoisuutta ja kouluttamalla. Tarjoamalla kattavaa koulutusta varmistamme, että työntekijät ymmärtävät riskit ja osaavat toimia ennakoivasti niiden välttämiseksi. Jatkuva tiedon jakaminen ja muuan muassa riskeistä, läheltä piti -tilanteista ja hyvistä käytänteistä viestiminen ovat avainasemassa. Kun työntekijät otetaan mukaan arvioimaan riskejä sekä suunnittelemaan kehitystoimenpiteitä, heidän sitoutumisensa ja motivaationsa kasvaa. Kannustamalla ja tukemalla henkilöstöä turvallisuushavaintojen tekemiseen ja tekemään parannusehdotuksia, luomme kulttuurin, jossa jokaisella on mahdollisuus kehittää ja kehittyä. Positiivisen palautteen antaminen ja työturvallisuudessa ansioituneiden työntekijöiden, työmaiden tai toimipisteiden palkitseminen kannustaa muita seuraamaan esimerkkiä.

Turvallisuuden ylläpitäminen on jatkuva prosessi, jota tulee kehittää ja parantaa pitkäjänteisesti. Työntekijöiden turvallisuusvastuun kehittäminen on keskeinen osa kokonaisvaltaista työturvallisuuskulttuuria. Panostamalla koulutukseen, osallistamiseen, kannustamiseen, sovittujen toimintatapojen noudattamiseen ja jatkuvaan parantamiseen, voimme varmistaa, että jokainen työntekijä ymmärtää oman roolinsa turvallisen työnpaikan luomisessa. Kannustamalla työntekijöitä etsimään jatkuvasti tapoja parantaa työympäristöä ja sen turvallisuutta edistämme ennakoivaa työturvallisuuskulttuuria.

Työturvallisuus on huolenpitoa itsestä, työkavereista välittämistä ja vastuuta omasta työstä.

Share: