Blogi: Vastuullisuusjohtaja Anne Koskinen syyskuu 2024
CBAM, CSDD, CSRD, EPBD, ESPR, EUDR, EU-taksonomia, GCD ja GPSR ovat muuttuvaan sääntelyyn liittyvien direktiivien kirjainyhdistelmiä. Yritysvastuun sääntely vahvistuu aiempaa kovempaa vauhtia ja yritysten toimintaedellytykset tulevat muuttumaan uusien vastuullisuusvaatimusten myötä. Sääntely vaikuttaa kaikkiin toimialoihin ja yrityksiin. Kehitys tuo luonnollisesti mukanaan sekä mahdollisuuksia että haasteita, mutta ennen kaikkea se tarjoaa yrityksille tilaisuuden kehittää liiketoimintaansa kestävämmäksi. Vastuullisuus etenee yhä konkreettisemmin myös pk-yritysten liiketoimintaan, sillä vaikka EU-lainsäädäntö koskee usein ensi vaiheessa vain suurempia yrityksiä (esim. kestävyysraportointidirektiivi CSRD, yritysvastuudirektiivi CSDDD tai metsäkatoasetus EUDR), ne ulottavat itseensä kohdistuvat vaatimukset myös toimitusketjunsa kaikkiin yrityksiin eli myös alihankkijoina toimiviin pk-yrityksiin. Näin kasvavat vastuullisuusvelvoitteet lisäävät yritysten painetta uudistaa toimitusketjujaan ja varmistua myös kumppaneiden vastuullisuudesta. Kilpailutuksissa pärjäämisessä ja olemassa olevien asiakassuhteiden ylläpitämisessä voi olla tärkeää, että yritys pystyy osoittamaan toimivansa vastuullisesti niin ympäristöä, ympäröivää yhteiskuntaa, henkilöstöä kuin muitakin sidosryhmiä kohtaan.
Yritykset, jotka omaksuvat uuden sääntelyn vaatimukset nopeasti ja tehokkaasti, voivat saavuttaa merkittävää kilpailuetua. Asiakkaat ja sijoittajat arvostavat yhä enemmän vastuullisesti ja läpinäkyvästi toimivia yrityksiä. Sääntelyn lisääntyminen kannustaa yrityksiä kehittämään uusia, yhä kestävämpiä ratkaisuja. Tämä saattaa johtaa innovaatioihin, jotka eivät ainoastaan täytä sääntelyn vaatimuksia, vaan myös parantavat yrityksen tuotteita, palveluita ja kannattavuutta. Vastuullisuus voi avata ovia uusille markkinoille ja asiakassegmenteille. Ympäristöystävälliset tuotteet ja palvelut ovat yhä kysytympiä, ja yritykset, jotka pystyvät vastaamaan tähän kysyntään, voivat laajentaa markkinaosuuttaan. Lisääntyvään vastuullisuussääntelyyn varautuminen auttaa yrityksiä myös tunnistamaan ja hallitsemaan riskejään paremmin. Tämä puolestaan voi vähentää taloudellisia ja juridisia riskejä, mikä parantaa yrityksen mainetta ja luottamusta sidosryhmien keskuudessa.
Vastuullisuussääntelyyn valmistautuminen voi vaatia yrityksiltä merkittäviä resursseja ja investointeja, mikä saattaa olla erityisen haastavaa pienille ja keskisuurille yrityksille. Sääntely voi olla osittain monimutkaista ja alussa vaikeasti hahmotettavaa ja jopa ajan myötä tarkentuvaa ja muuttuvaa, mikä tekee sen seuraamisesta ja noudattamisesta työlästä. Yritysten on pysyttävä ajan tasalla uusista vaatimuksista ja mukautettava toimintaansa niihin. Vaikka vastuullisuus voi tuoda kilpailuetua, se voi lisätä myös kilpailupaineita. Yritysten onkin löydettävä tasapaino vastuullisuuden ja liiketoiminnan kannattavuuden välillä.
Vastuullisuussääntelyn lisääntyminen on väistämätön osa nykypäivän liiketoimintaympäristöä. Muutoksessa mukana oleminen on edellytys yrityksen olemassaololle, mutta kunnianhimoisille yrityksille se voi olla myös kestävän kasvun lähde.