Työturvallisuus ja työhyvinvointi
Tärkeä osa yrityksen vastuullisuustyötä on henkilöstön työterveys ja -turvallisuus. Me Starkissa pyrimme tapaturmattomaan työpaikkaan parantamalla järjestelmällisesti työntekijöidemme työturvallisuutta ja työhyvinvointia. Haluamme, että henkilöstömme pääsee joka päivä terveenä töistä kotiin ja aikanaan hyvinvoivana eläkkeelle.
Työturvallisuuden jatkuva parantaminen on tärkeä osa jokapäiväistä toimintaa. Turvallinen työympäristö rakentuu terveysriskien ennakoinnin ja ennaltaehkäisyn, jatkuvan koulutuksen, ohjeistuksen ja yhteisesti sovittujen toimintaperiaatteiden avulla. Pyrimme takaamaan turvallisen työympäristön perehdyttämällä jokaisen työntekijämme turvalliseen työskentelyyn ja suojainten käyttöön ja velvoitamme työntekijämme noudattamaan turvallisuusohjeitamme. Aktiivisen ja osallistavan työturvallisuuskulttuurin luomisessa avainroolissa on työsuojelutoimikunnan tekemä käytännön työ yksiköissämme.
Oleellisinta erinomaisen turvallisuustason ja työhyvinvoinnin saavuttamisessa on riskien ennakointi. Ennakoimme työturvallisuusriskejä tekemällä säännöllisiä turvallisuuskierroksia yksiköissämme sekä kannustamalla henkilöstöämme tekemään turvallisuushavaintoja ja kehittämään yhdessä ratkaisuja turvallisen työympäristön varmistamiseksi. Aktiivinen turvallisuushavainnointi mahdollistaa tapaturmiin johtavien syiden löytämisen jo ennen kuin vahinkoja ehtii sattua. Kuluneella heinäkuun lopussa päättyneellä tilikaudella meillä oli tavoitteena tehdä 1000 turvallisuushavaintoa ja havaintoja tehtiin 1137.
Työturvallisuuspäällikkömme toteuttaa säännöllisesti sisäisiä turvallisuusauditointeja yksiköissämme. Riskien ennakoinnin lisäksi auditoinnit ovat myös hyvä keino jakaa parhaita käytäntöjä yksiköidemme ja toimintojemme välillä. Jokaisesta työtapaturmasta suoritetaan tapaturmatutkinta, jonka avulla pyritään varmistamaan, ettei vastaavaa vahinkoa tapahdu uudelleen.
Seuraamme työhyvinvoinnin kehittymistä mm. vuosittaisella henkilöstötutkimuksella sekä säännöllisissä kehityskeskusteluissa. Työturvallisuuden tasoa mitataan mm. tapaturmataajuudella sekä sairauspoissaolojen määrällä. Mielestämme järjestelmällinen ja systemaattinen tehtyjen toimenpiteiden ja niiden vaikutuksen mittaaminen sekä oppiminen on olennaista jatkuvan parantamisen toimintamallissa. Tehokkaat toimintatavat saavat työturvallisuuden lisääntymisen lisäksi aikaan myös suoria kustannussäästöjä, henkilöstön sitoutuminen ja saatavuus paranevat ja liiketoiminnan kannattavuus varmennetaan.
Hyvin hoidetussa yrityksessä ymmärretään, että työturvallisuus ja tapaturmien vähentäminen parantavat yrityksen mainetta ja samalla taloudellista tulosta. Jokaisen työyhteisössä työskentelevän velvollisuus on noudattaa turvallisia työtapoja, ohjeita ja puuttua mahdollisiin laiminlyönteihin. Riskinottoa ja vääriä työtapoja ei pidä hyväksyä myöskään työkavereilta tai yhteistyökumppaneilta. Turvallisen työskentelyn omaksumista ja käyttöönottoa voidaan edistää, kun otetaan henkilöstö mukaan laatimaan ohjeita ja sääntöjä. Vahvan turvallisuuskulttuurin yritykset ovat avoimia muutokselle ja etsivät jatkuvasti parhaita tapoja työturvallisuuden tehostamiseksi.
Työturvallisuuden edistämisen keinot ja työohjeet on syytä käydä läpi aina uusia työntekijöitä perehdytettäessä - ja opittuja asioita on kerrattava aika ajoin koko työuran ajan. Osaavat työntekijät myös sitoutuvat turvallisuuskulttuuriin helpommin, koska he tuntevat vaarat ja oman roolinsa työturvallisuudessa. Henkilöstön kanssa on tärkeää käydä läpi läheltä piti -tilanteita sekä vaaroja ja huolenaiheita, mutta myös onnistumisia. Läpinäkyvä viestintä pitää yllä turvallisuustietoisuutta ja - toimijuutta. Käytännössä toimijuus tarkoittaa hereillä oloa vaaroille ja niistä ilmoittamista sekä omaa esimerkillistä toimintaa, mutta myös vastuunkantoa työkaverin turvallisuudesta.
Otetaan nyt kesälomien jälkeen aktiivinen ote työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittämiseen. Työturvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistaminen on meidän kaikkien tehtävä ja sijoitus tulevaisuuteen.